Beyin Dalgaları Hakkında Ufkunuzu Genişletecek Bilgiler

Beyin Dalgaları Hakkında Ufkunuzu Genişletecek Bilgiler

Beş tür beyin dalgası frekansları mevcuttur. Bunlar sırasıyla; gamma, beta, alfa, teta, deltadır.

Tüm insanların korteksi beş farklı elektriksel beyin dalgası sergiliyor. Her biri belli bir amaca hizmet eder ve en iyi zihinsel işleve sahip olmamızda bize yardımcı olur.

Beş beyin dalgasından biri fazla veya az üretilirse çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Örneğin; teta frekansımızın yüksek olması, dikkat eksikliği veya depresif bozukluklarına yol açabilmektedir. Daha az olması ise duygusal bozukluklara sebebiyet verir. Şimdi frekanslarımızı tanıyalım;

1- Gamma Frekansı

Bunlar bilişsel işlevler için bize yardımcı olmaktadır. Gamma frekansımız öğrenme, bellek, bilgi işleme gibi becerilerde bizim için çok önemlidir. Zihinsel engelli ve öğrenmekte zorluk yaşayan kişilerin daha az gamma ürettiği bulunmuştur.

Bu dalgamızın frekans aralığı 40 Hz ve 100 Hz’dir. Çok fazla üretilmesi şunlara sebebiyet vermektedir;

  • Kaygı,
  • Yüksek uyarılma,
  • Stres.

Çok az üretilmesi ise;

  • Bilgi işlemede zorluk,
  • Depresyon gibi unsurlara neden olur.

2- Beta Frekansı

Bu dalga bilinçli düşünmeye, mantıksal düşünmeye ve uyarıcı bir etkiye sahip olma eğilimindedir. Çok fazla betaya sahip olmamamız aşırı stres ve endişe yaşamamıza neden olur. Daha yüksek beta üretimi ise aşrı düzeyde uyarılmaya sebebiyet veren bir unsur haline gelmektedir. Kafein içecekleri, beta aktivitesini arttırır. Betanın frekans aralığı ise; 12 Hz ve 40 Hz’dir.

 3- Alfa Frekansı

Bu frekans bilinçli düşünce ve bilinçaltı arasındaki boşluğu kapatır. Başka bir deyişle alfa, beta ve teta arasındaki frekans aralığıdır. Sakinleşmemize yardımcı olur ve gevşeme duygularını teşvik eder. Alfa frekansının aralığı ise; 8 Hz ve 12 Hz’dir.

Alfa dalgası çok fazla hayal kurar ve odaklanmakta güçlük çektirir çünkü rahatlığı salgılayan bir dalgadır, gevşektir. Siz de çok rahatsanız muhtemelen alfa dalganınız çok fazla üretiliyordur.

4- Teta Frekansı

Bu belirli frekans aralığı, hayal kurma ve uyku ile ilgilidir. Teta dalgaları bize derin ve çılgın duygular yaşatır ve hissettirir. Çok fazla teta salınımı insanları depresyonla mücadele etme eğilimine iter. Uyanma saatlerimiz boyunca teta fazla üretilmediği sürece çok yararlı bir beyin dalgasıdır. Frekans aralığı ise; 4 Hz ve 8 Hz’dir.

5- Delta Frekansı

Bunlar insanlardaki en yavaş kaydedilen dalgalardır. En sık olarak bebeklerde ve çocuklarda aktif görev yaparlar. Biz yaşlandıkça daha az delta üretme eğilimindeyiz. Aynı zamanda kalp atışını ve sindirimi düzenleyen, bilinçsiz bedensel işlevlerde de dahil oldukları bulunmuştur.

Anormal bir delta aktivitesine sahip bir birey, bilinçli farkındalıkların korunmasında güçlük yaşar. Deltanın frekans aralığı ise; 0 Hz ve 4 Hz’dir. Ayrıca bu frekansınızı korumak istiyorsanız bağışıklık sisteminize ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz