Denize Aşık Olanlara 17 Kitap Tavsiyesi!

Denize Aşık Olanlara 17 Kitap Tavsiyesi!

Deniz, bazılarımız için özgürlük, bazılarımız için huzurdur. Sonsuzluk anlamı da taşıyan deniz yazarlara da ilham kaynağı olur. Aşağıda denizden ilham alan yazarların kitapları, denizin o yazarlar için ne anlam ifade ettiği ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Ahmet Hamdi Tanpınar – Bonus: Huzur

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Bonus: Huzur” adlı eserinin kahramanı Mümtaz adında biri. Mümtaz romanda kendisini huzura kavuşturacak şeylerin arayışında. Kitapta aşk da var. Bonus: Huzur’da denizin her dalgasıyla gelen duygular, düşünceler, denizin gizledikleri ve deniz tutkusu anlatılıyor.

Richard Bach – Martı Jonathan Livingston

Richard Bach’ın “martı Jonathan Livingston” adlı romanında kişinin durgun bir denizde oluşan küçük dalgalarda kendini bulma yolculuğu anlatılıyor. Hikaye kısa ama okuyucuyu etkilemeyi başarıyor.

Zülfü Livaneli – Son Ada

Zülfü Livaneli’nin “Son Ada” adlı romanında bir ütopya adeta bir distopyaya dönüşüyor. Romanda; deniz, martılar, ada hikayenin kahramanları. Yazarlar da onlara eşlik ediyor. Ekolojik dengelerin nasıl bozulduğu, demokrasinin bilinen geleneklerinin nasıl farklı bir hal alabildiği bambaşka bir bakış açısıyla anlatılıyor.

Gabriel Garcia Marquez – Bir Kayıp Denizci

Gabriel Garcia Marquez’in “Bir Kayıp Denizci” adlı eserinde denizde bir kayboluş hikayesi ele alınıyor. Kolombiya Deniz Kuvvetleri’nin “Caldas” adındaki muhribinde bulunan sekiz kişi fırtınadan dolayı kaybolur. Muhrip Antiller Denizi’ne doğru savrulmuştur. Kaybolan denizcilerin öldüğü kabul edilir. o sırada denizcilerden biri, ıssız bir kumsalda bulunur. Roman bu denizcinin ölümle yaşam arasındaki mücadelesini konu alıyor.

Panait Istrati – Akdeniz

Panait Istrati “Akdeniz” adlı romanında Adrien adında fakir bir gencin hikayesi anlatılıyor. Genç adam annesiyle birlikte Romanya’nın deniz kenti olan İbrail’de yaşıyor. Adrien fakirlikten artık bıkmıştır. Akdeniz’e gidip zengin olmak tek hayalidir. Her şeyi göze alır ve arkadaşı Mihail ile beraber Köstence’den bir gemiye binerler. Gemi İskenderiye’ye gitmektedir. Tüm planları gemideki bir diğer yolcu olan Musa ile tanıştıktan sonra değişir. Romanda o döneme ait siyasi ve sosyal etkiler heyecan dolu yüreklerle sentezleniyor.

Yukio Mişima – Denizi Yitiren Denizci

Yukio Mişima tarafından kaleme alınan “Denizi Yitiren Denizci” adlı kitabında 13 yaşındaki Noboru baş kahraman. Noboru’nun annesi ile olan ilişkisinin de ele alındığı kitapta beklenmedik bir anda yaşamına dahil olan Ryuji adındaki denizciyle ilişkisi, Noboru’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu çete ve hayata bakış açıları anlatılıyor.

Yukio Mişima – Dalgaların Sesi

Denize dair kitaplarıyla bilinen Yukio Mişima’nın bir diğer kitabı olan “Dalgaların Sesi” de kuralı bozmuyor. Şinji çok uzaklarda bir ada olan Uta-Jİme’da tek başına yaşamaktadır. Adaya bir gün Hatsue adındaki kadın gelir ve Şinji’nin hayatı tamamen değişir. Kitapta iki sevgilinin aşklarındaki yoğunluk anlatılırken ayrıca balıkçı erkeklerden ve dalgıç kadınlardan da bahsediliyor.

Yaşar Kemal – Deniz Küstü

Yaşar Kemal’in romanlarında Anadolu coğrafyasına yer verdiği sıkça görülür. “Deniz Küstü” adlı romanında ise İstanbul’u ele alır. Okuyucu bu kitapta İstanbul’un değişik semtlerinin dokusunu, tekneleri, kahveleri, balıkçıları, gecekonduları ve çamurlu İstanbul sokaklarını bulur. Bütün bunlar Yaşar Kemal’in betimleme kabiliyetiyle birleşir ve okunmaya değer bir “İstanbul” romanı ortaya çıkar. Ana teması İstanbul’da yozlaşma olan “Deniz Küstü”de ayrıca şehirdeki cinayetler, karanlık olaylar, doğaya verilen zarar, kirli ticaret ve hayvanlar da var.

İhsan Oktay Anar – Amat

İhsan Oktay Anar’ın yazdığı “Amat” adlı kitapta Nuh’un gemisi bambaşka bir bakış açısıyla işleniyor. Romanın baş kahramanı marangoz Nuh Usta gemisine sadece günah işlemiş olanları alıyor. Kitapta mitolojik ve dini esintileri bolca bulmak mümkün.

Jack London – Deniz Kurdu

Jack LondonUn kaleme aldığı “Deniz Kurdu” adlı kitap zengin bir aileye sahip Humphrey Van Weyden’in bir deniz kazası geçirmesiyle başlıyor. Van Weyden, kaptan Wolf Larsen tarafından kurtarılıyor. Bu kurtarışın ardından romanın iki kahramanı için de büyük bir değişim başlıyor. Kitapta materyalizm ve idealizmden izler var.

Jack London – Denizin Çağrısı

Jack London’un deniz konulu bir diğer eseri olan “Denizin Çağrısı” adlı kitapta denizcilik ile ilgili gözlemler işleniyor. Baş kahraman Joe’nin çalışması gereken çok önemli bir sınav ve çok sevdiği deniz arasında kalmasını konu alan kitapta sonunda denizi seçmesi, ait hissettiği yere gidişi ve kendini bulması anlatılıyor.

Robert Louis Stevenson – Define Adası

Robert Louis Stevenson’un “Define Adası” adlı kitabında deniz ve korsanlar var. Bir çocuk kitabı olan Define Adası define avcılığı ve korsanlar gibi çocukların ilgisini çeken bir konuyu işliyor. Kitapta ana tema olarak dostluk, cesaret, sabır yer alıyor.

Cevat Şakir Kabaağaçlı – Halikarnas Balıkçısı (Aganta Burina Burinata)

Bir deniz klasiği olan Cevat Şakir Kabaaağaçlı’nın “Halikarnas Balıkçısı” adlı kitabı deniz tutkusunu, denize özlemi şiirsel olarak okuyucuya sunuyor. Kitabın baş kahramanı gemici Mahmut tam bir deniz tutkunu. Mahmut bir sebeple, bir süreliğine denizden ayrı kalıyor. Kitapta Cevat Şakir’in kattığı betimlemelerle Mahmut’un deniz özlemi ele alınıyor.

Ernest Hemingway – İhtiyar Balıkçı

Ernest Hemingway, “İhtiyar Balıkçı” ile Nobel Edebiyat Ödülü ve Pulitzer ödülleri almıştır. Dünya edebiyatının ölümsüz eserlerinden olan kitapta Kübalı ihtiyar bir balıkçının hikayesi yer alır. İhtiyar balıkçının dev bir kılıç balığıyla savaşı, balıkçının bir an bile umutsuzluğa kapılmaması okuyucuya derinden etkiler. Kitabın ana teması yenilgiye karşı cesur olmanın ne anlama geldiğidir.

Joseph Conrad – Karanlığın Yüreği

Kendisi de denizci olan yazar Joseph Conrad “Karanlığın Yüreği” adlı kitabında bir Kongo yolculuğunu anlatıyor. Yazar, baş kahraman Marlow aracılığıyla Kongo’yu, Avrupalıların Kongolulara yaptıkları zulmü ve insanoğlunun içinde var olan kötülük yapma arzusunu anlatıyor.

Jules Verne – Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

Bir dünya klasiği oaln Jules Verne’in “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” adlı kitabı bilim kurgu alanında bir roman. Kitapta baş kahramanlar Kaptan Nemo ve Nautilus denizaltısına misafir olarak gelen bilim insanı Pierre Aronnax. Bu ikilinin Akdeniz, Kızıldeniz ve Güney Kutbu ve kayıp Atlantis Kıtası’na seyahatler ve yaşadıkları maceralar kitabın konusunu oluşturuyor.

Herman Melville – Moby Dick

ABD’li yazar Herman Melville’nin “Moby Dick” adlı kitabı dünyaca ünlü bir kitap. Romanda balina avına çıkan Kaptan Ahab ve kaptanı olduğu Pequed adlı geminin başına gelenler anlatılıyor. Ancak kitap, bir macera romanı olmaktan daha fazlasını sunuyor. Kitapta felsefe, din ve siyaset gibi konuların arka planları da ele alınıyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz