Dikkat! Bu etkinliğin tarihi geçti!
Samsun Sanat Tiyatrosu’nun oyunu ”Gölgesinde Çınarın” adlı oyun 5-12 Kasım tarihlerinde izleyiciyle buluşacak…
2017-2018 sanat sezonu Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Ağlasun Ayşafağı adlı şiir kitabından Erkal Umut’un uyarladığı ve yönettiği ”Gölgesinde Çınarın” adlı oyun, 5-12 Kasım Pazar günü saat 18.00’da Lovelet Sahnesi’nde!Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Ağlasun Ayşafağı adlı şiir kitabından Erkal Umut’un uyarladığı ve yönettiği ”Gölgesinde Çınarın” adlı oyunun bilet fiyatları öğrenci 15 TL, normal 25 TL olarak belirlendi. Biletler internet üzerinden biletiva’dan ve Lovelet Outlet’ten temin edebilirsiniz.Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi bir değerimize bir vefa diyelim öncelikle; neden bu oyunu sahnelediğimize dair konuşurken.Sanat yapıtlarının; popülerliğe, reytinglere, gişe hasılatlarına, ucuz komikliklere göre “değer” gördüğü, sanatın ve bilimin “demode” olduğu bu toz duman günlerde; Ozan’ımızı -belki de haklı olarak- tanımayanlar, bilmeyenler için de sahneliyoruz bu oyunu.
Kuşkusuz karanlık günler yaşıyoruz. Ümitlerimiz örselense de, içimiz acıyarak soluk alıyorsak da barut ve kan kokulu bu günlerde, biliyoruz ki dünden bugüne karanlığa inat, ışık tutanların dizeleri de var bizi ayakta tutacak olan.
İşte Hasan Hüseyin’imizin dizeleri….
Bir çınarın gölgesinden bakıyor “Küçükasya” diye adlandırdığı bu coğrafyanın tarihine. Tarihin patikalarında, taşlı yollarındaki yoksul hanelere uğrayıp acılarını, yoksunluklarını sırtlıyor. Sarayların, konakların zengin sofralarına uğramadan; imparatorları, hanedanları ve soytarılarını alkışlamadan soruyor Mazdekçe:
nedir bu mal / nedir bu mülk
neden varlık / neden yokluk
kim doğmuş anasından köşklerle saraylarla
bu kölelik bize revâ mı hak’tan
nedir bu kulluk
Tarihten 1970’li yıllara, bu coğrafyanın insan ve toplum suretlerini, emekten adaletten yana durarak, eşit ve özgür bir yaşamı muştulayarak, yüreğimizi Çınar’ın serin gölgesine bırakıyor Hasan Hüseyin.
Samsun Sanat Tiyatrosu
Samsun Sanat Tiyatrosu 2000 yılında kuruldu. Aralıksız perde açan tiyatro muhalif tiyatro anlayışı ile karşı duruşlar ve itirazları olan metinlerle sahnede kendini var ediyor. Samsun Sanat Tiyatrosu, şimdiye kadar Aziz Nesin, Uğur Mumcu, Turgut Özakman, Oktay Arayıcı gibi yazarlardan ;“Biz Adam Olmayız” “Bir Pulsuz Dilekçe” “Şu Çılgın Türkler” “Seferi Ramazan Beyin Nafile Dünyası” “Yobaz” “Aşk Olsun Sana Çocuk” adlı oyunlarla Anadoluyu dolaşarak Turne tiyatro geleneğini yaşatıyor.