Felsefeye İlgi Duyanlara Kitap Tavsiyeleri!

Felsefeye İlgi Duyanlara Kitap Tavsiyeleri!

Merak etmek insan doğasının en önemli özelliklerindendir. İnsanoğlu somut kavramların yanında soyut olanlara da ilgi duyar. İlgi duymanın devamında araştırma yapmak, bilgi edinme arzusu ve o konu üzerine düşünmek gelir. merakın devamındaki; araştırma, bilgilenme ve düşünme yetilerinin tamamı felsefeyi meydana getirir.

Yazının devamında felsefeye ilgi duyan, bilgi edinmek isteyen, nereden başlayacağını bilemeyenler için kaynak niteliğinde kitaplara yer verilmiştir. Hayata dair her şeyi sorgulamayı benimseyenlerin okumaktan keyif alacakları, akıcı dille yazılmış bu kitapları siz de deneyebilirsiniz.

Nigel Warburton  – Felsefeye Giriş

Nigel Warburton’un “Felsefeye Giriş” adlı kitabında felsefenin tam olarak ne olduğunu merak edenler cevap bulabilirler. Pek çok soruya cevap veren bu kitap aynı zamanda felsefe alanında analizlere de yer veriyor. Felsefeyle yeni ilgilenmeye başlayanların mutlaka okuması gereken bir kitap olarak önerilebilir.

Ahmet Cevizci – Felsefeye Giriş

Felsefe ile ilgili temel düzeyde bilgi edinmek isteyenlere Ahmet Cevizci’nin “Felsefeye Giriş” kitabı önerilebilir. Kitapta insanın dünyanın gittikçe daha karmaşık olmasından dolayı felsefeye yönelmesinden yola çıkılarak hangi filozofun hangi akımın savunucusu olduğu anlatılıyor.

Ahmet Arslan – Felsefeye Giriş

Türkiye’de felsefe alanında önemli isimlerden biri olan Ahmet Arslan felsefe hakkında ilk bilgileri edinmek isteyenler için “Felsefeye Giriş” adlı kitabı sunuyor. Anlaşılır ve sade bir dile sahip olan kitap bu alana ilgi duyanların başucu kitabı olma niteliğinde.

Paul Kleinman – Felsefe 101

Paul Kleinman’ın “Felsefe 101” adlı kitabı gerçeklik, doğa, varoluşçuluk, metafizik ve kuşkuculuk gibi kavramları merak edenlere ışık tutuyor. Kitapta pek çok filozofun bu konular hakkındaki fikirleri yer alıyor. Felsefeye giriş yapmak isteyenler bu kitabı okumakla başlarlarsa işleri kolaylaşacaktır. Felsefe 101 resim, şekil ve hikayelerle de zenginleştirilmiş.

Ahmet Cevizci – Felsefe Tarihi

Ahmet Cevizci’nin “Felsefe Tarihi” adlı kitabı okuru felsefenin doğuşuna ve başlangıcına götürüyor. Varoluşuna ve hayatın anlamına cevap arayanlar için uygun olan bu kitap bireyin düşünce serüvenine katkı sağlıyor. Kitapta Thales, Tao, Buda ve Zerdüşt gibi pek çok filozofun fikirleri de yer alıyor.

Nigel Warburton – Felsefenin Kısa Tarihi

Nigel Warburton’un bir diğer kitabı olan “Felsefenin Kısa Tarihi” felsefeye giriş kitabı olarak önerilebilir. 40 farklı bölümden oluşan kitapta felsefenin tarihine hızlıca değinilirken, Modern Felsefe, Ortaçağ Felsefesi ve Yunan Felsefesi ile ilgili bilgiler de veriliyor.

Marcus Aurelius – Kendime Düşünceler

Roma İmparatoru Marcus Aurelius “Filozof İmparator” olarak bilinirdi. “Kendime Düşünceler” kitabını bir seferi sırasında yazmış. Yazar, kendinden önceki filozoflardan bahsettiği kitabında aynı filozoflar ile ilgili eleştirileri de kitabında yayınlıyor. Kitapta özellikle Stoa Felsefesi üzerinde duruluyor. Günlük hayattaki sorunlara çözüm önerileri sunuluyor. Kendime Düşünceler, Antik Çağ’ın en önemli eserlerinden biri olarak biliniyor.

Georges Politzer – Felsefenin Temel İlkeleri

Felsefeci ve Marksist yazar George Politzer tarafından yazılan Felsefenin Temel İlkeleri adlı kitap felsefi terimleri merak edenler için eşsiz bir kaynak niteliğinde. Kitapta felsefenin iki önemli akımı olan Materyalizm ve İdealizm detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Michel de Montaigne – Denemeler

Deneme türündeki yazıların tarihteki en büyük temsilcilerinden olan Michel de Montaigne’in “Denemeler”i yazarın notlarından oluşuyor. Montaigne bu kitabıyla adeta okuyucuyu insanlığı sorgulamaya ve düşünmeye yönlendiriyor. Mutlaka okunması gereken eserlerden biri olan bu kitap felsefe alanında bir şekilde fikri olanların ilgi odağında olmayı sürdürüyor.

Gilles Deleuze, Felix Guattari – Felsefe Nedir?

Gilles Deleuze ve Felix Guattari tarafından yazılan “Felsefe Nedir?” adındaki kitap felsefenin ne gibi bir düşünce biçimi olduğunu anlatıyor. Felsefeyi sanattan ve bilimden ayıran noktalar ve kesiştikleri noktalara da yer veriliyor.

Friedrich Nietzsche – Böyle Buyurdu Zerdüşt

Büyük düşünür Friedrich Nietzsche din, kültür, ahlak ve felsefe gibi birçok alanda karşımıza çıkıyor. Yazarın bu alanlardaki düşüncelerinin zirve yaptığı eseri olan “Böyle Buyurdu Zerdüşt” kitabı okunmaya değerler arasında yer alıyor. Kitap, ana kahramanı Zerdüşt’ün insanlardaki amaçsızlığı fark ettikten sonra yalnız kalmayı tercih etmesini ve düşünmek için bol bol zaman bulmasını anlatıyor.

Karl Marx, Friedrich Engels – Komünist Manifesto

Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan ve bugüne kadar devrimci bir klasik olma özelliğini koruyan “Komünist Manifesto” sosyalizmin temel ilkelerini anlamak isteyenlere rehberlik ediyor. Sosyalist düşünen herkesin kitaplığında olması gereken bu kitap ayrıca felsefenin insanla ilgili en somut örneklerini de sunuyor.

Jostein Gaarder – Sofie’nin Dünyası

Sofie 15. yaş gününü kutlamaya hazırlandığı sırada posta kutusunda bir not bulur. Notta “Kimsin?” yazılıdır. Bu notla birlikte bambaşka bir dünyaya adım atan Sofie’ye gelen notların da arkası kesilmez. Kitapta ünlü filozofların fikirlerini yanı sıra her sayfada farklı bir gizemle okurun yakalanması sağlanıyor.

Stephen Law – Büyük Filozoflar

Stephen Law’ın önemli eseri “Büyük Filozoflar” Sokrates, Konfüçyüs, Buda, Aristoteles, Platon gibi filozofları da kapsayan 50 filozofun fikirlerini, felsefeye dair öğretilerini ve hayat hikayelerini okuyucuya sunuyor. Sorgulanan pek çok sorunun cevabı 50 büyük filozof sayesinde bulunuyor. 

Boethius – Felsefenin Tesellisi

Boethius vatan haini olarak suçlanan ve yargılanmasına bile gerek duyulmadan zindana atılan Romalı filozoftur. Yazarın en önemli eserlerinden biri olan “Felsefenin Tesellisi” adlı kitap özgür irade, kader ve tanrısal öngörü gibi pek ço kavramla ilgili sıkıntısı olanlara çözümler sunuyor.

Theodor Adorno – Minima Moralia

Theodor Adorno kültür, siyaset, bilim felsefesi, edebiyat, müzik, mitoloji gibi birçok alandaki fikirlerini “Minima Moralia” adlı kitabında topluyor.  Bu konulardaki eleştirileri de analiz ederek düşünceye döküyor. Kitap okuyucuyu adeta bir zihin yolculuğuna çıkartıyor.

Epiktetos – Düşünceler ve Sohbetler

Yaşamı hayli ilginç olan yazar Epiktetos “Düşünceler ve Sohbetler” kitabında kendi yaşamını ve yaşadıklarından çıkarttığı dersleri anlatıyor. Kitapta yazarın düşünceleri unutulmaz bir esere dönüşüyor.

Lars Fr. H. Svendsen – Sıkıntının Felsefesi

Lars Fr. H. Svendsen tarafından kaleme alınan “Sıkıntının Felsefesi” uzun bir araştırmanın sonucu olarak yazılıyor. Herkesin mutlaka yaşadığı can sıkıntısını ele alan kitap sıkıntının ne olduğu, nasıl yaşandığı ile ilgili sorgusu ve fikri olanları aydınlatıyor.

Karl Popper – Hayat Problem Çözmektir

Karl Popper’in vefatından kısa bir süre önce yayınlanan kitabı “Hayat Problem Çözmektir” Almanya’nın en çok okunan kitapları arasında yer alıyor. Eserde Bilim Felsefesi ve Popper’in Hayat Felsefesi olmak üzere iki farklı bölüm yer alıyor.  Yazar felsefenin tahmin edildiği gibi karmaşık olmadığını, tam tersine çok açık olduğunu okuyucuya anlatıyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz