Haftasonunuzu Havza’ya Ayırmanızın En Önemli Sebebi: Kaplıcalar!

Haftasonunuzu Havza’ya Ayırmanızın En Önemli Sebebi: Kaplıcalar!

Samsun’un Havza ilçesinin doğal kaynaklar ve kaplıcalar açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğu bilgisi son dönemlerde Türkiye sınırlarını aştı. Diğer tüm şehirlerden ziyaretçi alan Havza kaplıcaları, Samsunluların da hafta sonları ilgi odağında olmaya devam ediyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de Kurtuluş Savaşı döneminde ziyaret ettiği kaplıcalar şifa dağıtıyor. 19 Mayıs 1919 tarihinden 6 gün sonra 26 Mayıs’ta Havza’ya geçen Atatürk burada kaldığı süre içinde sık sık kaplıcalara da gitti. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra 24 Eylül 1924 tarihinde yeniden ilçeye gelen Atatürk’ün, Havza Kaplıcalarını “Eğer Havza’nın şifalı ve nafi kaplıcaları ahvali sıhhiyem üzerinde olumlu bir tesir bırakmasaydı emin olun ki; inkılap için çalışamayacaktım.” sözleriyle anlattığı bilinir.

Havza’dan Fışkıran Şifa Kaynakları

Havza’daki kaplıcalara hiç gitmemiş olanlar yapacakları küçük bir araştırmayla bu cezbedici şifa kaynaklarının neden önemli olduğunu anlarlar.

Havza’ya şehir dışından gelen ziyaretçilerin rahatça konaklamaları için otel, motel ve pansiyonların her birinin içinde kaplıca suları bulunur. Kış aylarında da ziyaret edilen Havza kaplıcalarında yaz aylarında yer bulmak zordur. Havzalılar yazın evlerini pansiyon olarak kiralarlar. Otellerde kalmak istemeyen kişiler bu pansiyonları kiralayarak kaplıcalardan günübirlik yararlanırlar. İlçede bulunan Kız Göle, Aslanağzı, Maarif ve Şifa umumi hamamları yılın her döneminde açıktır.

Sular Yüzeye 53 Derece Sıcaklıkla Ulaşıyor

Samsun’un Havza ilçesi kaplıcalarından dolayı yıllık olarak ortalama 250 bin – 350 bin kişi arasında ziyaretçiye ev sahipliği yapar. 2.000 yıldan beri şifa dağıtan bu kaplıca suları 544 metre derinlikten gelir ve yer yüzeyine 53 – 54 derece civarında sıcaklıkla ulaşır. Kaplıcaları ile bir turizm merkezi haline gelen Samsun – Havza’da bulunan turistik tesisler ve konaklama sağlayan işletmeler her bütçeye hitap eder. Tesislerin çoğunda olimpik yüzme havuzu, sauna, jimnastik salonları, kafeler, restoranlar bulunur. Bazı tesislerde odalardaki çeşmelerden kaplıca suyu akar.

Havza Kaplıca Suları Nelere İyi Gelir?

Havza kaplıcalarının suyu Sağlık Bakanlığı tarafından numune alınarak incelenmiştir. Yapılan tetkikler neticesinde bu suların içeriğinde çelik, arsenik, sodyum, silis, sülfat olduğu ve kısmen kalsiyum bir karbonatlı termal su olduğu ortaya çıkmıştır. Kaplıca sularının böyle bir içeriğe sahip olması bazı hastalıklara iyi geldiği anlamına geliyor.

Havza kaplıca sularının romatizmal hastalıklardan dolayı tedavi görenlerin, nörolojik ve ortopedik rahatsızlıkları rehabilite aşamasında olanlar üzerinde faydalı etkileri bulunuyor.

Kaplıca suları romatizma ağrılarına, siyatik, boyun fıtığı, bel fıtığı, kırklardan sonra oluşan kireçlenmeler, ameliyatlardan sonra olan eklem yapışmaları, sinir sıkışması gibi pek çok sağlık sorununda tedaviye destek amaçlı öneriliyor. Bu sular ayrıca felçli hastaların tedavisine destek sağlamasıyla da bir şifa kaynağı olarak biliniyor.

Havza kaplıcalarında çalışanların büyük bir bölümü Samsunlu… Ziyaretçiler bir yandan şifa bulurken, bir yandan güler yüzlü ve sıcakkanlı Samsunlu çalışanlar sayesinde kaliteli hizmet alabiliyorlar.

Havza Kaplıcalarına Nasıl Gidilir?

Samsun’un Havza ilçesi şehrin güneybatısında ve Amasya sınırında yer alıyor. Samsun – Havza yolunda yer alan tesislerin reklam tabelaları kaplıcalara yönlendirme yapıyor. Tabelalardan yararlanarak Havza kaplıcalar bölgesine kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz