Kedilerden Esinlenerek Yazılan Kedi Kitapları!

Kedilerden Esinlenerek Yazılan Kedi Kitapları!

Edebiyatın ilham kaynakları tarih boyunca çok çeşitlidir. Hayatın içindeki herhangi bir hikaye, bir his, harika bir manzara, yeni keşfedilen bir şey, geçmişteki anılar, doğa… Onlarca şey edebi eserlerin konusu olabiliyor. Kediler de bunlardan biri. Yazının devamında kedilerden esinlenilerek yazılan kitaplara yer verdik.

Oya Baydar – Kedi Mektupları

Oya Baydar’ın “Kedi Mektupları” kedilerle birlikte yaşayanların sıkça karşılaştıkları durumları konu alıyor.

Konusu: Yazar bu kitabında Berlin duvarının yıkılmasının yanı sıra Rusya’daki mevcut düzenin yerle bir olmasını ve bu süreci yaşayan bir grup arkadaşın hikayesini anlatıyor. Bu grupla birlikte yaşayan “sürgün kediler” de romanda fazlaca yer buluyor. Romandan kedilerin zaman içinde birlikte yaşadıkları kişilere benzedikleri ve bazen saçma gelebilen davranışlarına aslında anlam yüklenebileceği anlaşılıyor. Bu roman okuyucunun aklında yer eden eserler arasında yer alıyor.

Selçuk Demirel – Kağıttan Kediler

Selçuk Demirel’in “Kağıttan Kediler” adlı kitabında unutulmaz yazarların kediler hakkında yazdıkları unutulmaz eserleri yer alıyor.

Konusu: Türk edebiyatının yanı sıra dünya edebiyatına da konu olan kedili pek çok şiir, yazı ve alıntılar bu kitapta hikayeler şeklinde yer alıyor.

Beşir Ayvazoğlu – Saatler, Ruhlar ve Kediler

Beşir Ayvazoğlu’nun “Saatler, Ruhlar ve Kediler” adlı kitabı okuyucuyu adeta içinde kedilerin bulunduğu bir edebiyat yolculuğuna çıkartıyor.

Konusu: sokak aralarında halkın içinde dolaşan edebiyatçılara ait bilinmeyenler, kedileri hangi edebiyatçıların sevdiği bu kitabın konusunu oluşturuyor. Bu eser edebiyatın bir bakıma arka bahçesine göz atmamıza olanak sağlıyor.

Salah Birsel – Kediler

Salah Birsel’in kaleme aldığı 14 kitaptan oluşan 1001 Gece Denemeleri adlı serinin 11. kitabı olan “Kediler”de denemelere yer verilmiş.

Konusu: Kitapta Coletto’nun kedisini, insanlardan çok hayvanları sevdiğini her fırsatta söyleyen Munthe gibi yazarların farklı yönlerini tanıma fırsatı veriliyor.

Stephane Garnier – Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak

Stephane Garnier tarafından kediler hakkında değişik bir türde yazılan kitap olan “Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak” yazarın kedisi ile olan ilişkisini anlatıyor.

Konusu: Garnier’in kedisi Ziggy ile nasıl bir ilişkisi olduğu anlatılırken, ayrıca kedilerin sadece onlara özgü özellikleri de ele alınıyor. Yazar ayrıca kedilerle ilgili yaptığı analizler sayesinde yaşamı yakalayabileceğimiz mesajını da veriyor.

Aylin Oflaz – Murakami’nin Kedisi

Aylin Oflaz’ın konusu kedi olan eserlerden olan bu kitabı okuyucunun hayli ilgisini çekmeyi başarıyor.

Konusu: Lal evini terk eder ve bir arkadaşının yanına gider. Bu arada dünyaca ünlü Japon yazar Haruki Murakami’nin bir panele katılmak üzere İstanbul’a geldiğini öğrenir. Lal, yazarı görmeye gittiği sırada kaybolan kedisini de bulur. Bundan sonra olaylar farklı bir boyut kazanır.

Deniz Kavukçuoğlu – Kedi Gülüşü

Deniz Kavukçuoğlu’nun “Kedi Gülüşü” adlı eseri okuyucunun pek çok kedili yaşama ve bu yaşamlara dair anılara şahit olmasını sağlıyor.

Konusu: Kitabın konusu kedilerle ilgili eğlenceli ve mizah içeren hikayeler… Kitapta ayrıca birçok eğlenceli kedi fotoğrafı da yer alıyor.  

Sam Stall – Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi

Sam Stall’n “Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi” adlı kitabında bir kedinin isterse enler yapabileceği ele alınıyor.

Konusu: Sanat, bilim, tarih ve daha birçok mecrada katkısı olan kedilerin değişik hikayelerine yer verilen kitapta ayrıca kedilerin bu katkının farkında olmamalarına da dikkat çekiliyor. Kitaba göre kediler bu özelikleriyle insanlardan ayrışıyor.

Charles Bukowski – Kediler

Charles Bukowski’nin neredeyse her eserinde kedilere yer verdiği biliniyor.  Ancak “Kediler” sadece kedilere dair bir eser olarak dikkat çekiyor.

Konusu: Bukowski bu kitapta kedilerin günlük ev hallerini gözler önüne seriyor. Ayrıca yazarın daha önce kedilerle ilgili yazdığı hikayeler, yazılar ve şiirler de yer alıyor.

Deborah Ellis – Duvardaki Kedi

Deborah Ellis’in “Duvardaki Kedi” kitabı ilginç konusuyla okuyucunun elinden bırakamadığı kitaplar arasında bulunuyor.

Konusu: Bir gün önce hiçbir sorun olmadan okuluna giden bir genç kız ertesi gün bir kediye dönüşüverir. Bu, genç kızın hiç bilmediği bir dünyadır. Bir yandan insanlarla, bir yandan da diğer kedilerle mücadele etmek zorundadır. Kitabın sıradışı bir kurgusu var.

Colette – Dişi Kedi

Fransız edebiyat dünyasının aykırı yazarlarından Colette’nin “Dişi Kedi” kitabı kıskançlık duygusunun çok özel dünyasına yolculuk yapmamızı sağlıyor. Kıskançlık bütün çıplaklığıyla bu kitapta ele alınıyor.

Konusu: Kitapta bir erkek, bir kadın ve bir dişi kedi başkahramanlar olarak göze çarpıyor. Kadın sevgilisini, dişi kediden kıskanıyor. Erkek ise bir süre sonra yaşamında kedisi Saha’dan bir başkasına aslında yer olmadığının farkına varıyor.

Doris Lessing – Kedilere Dair

Yazar Doris Leesing, “Kedilere Dair” adlı kitabıyla her kedinin farklı özelliklere sahip olduğu fikrini ortaya koyuyor.

Konusu: Bu kitapta kedilerle ilgili genel bilgiler değil, birebir yazarın yaşamında olan kedilerin hikayeleri yer alıyor. Hüzünlü kedi hikayeleri okuyucuyu oldukça etkiliyor.

Nis Uddenberg – Kedim ve Ben

Nils Uddenberg tarafından kaleme alınan “Kedim ve Ben” adlı kitap yazarın hayatına bir gün bir kedinin ansızın girişini konu alıyor.

Konusu: Yazar aslında bir kedi sahiplenmeyi hiç düşünmemiştir. Dışarıda hava buz gibidir. Bir kedi yazarın evine girmeyi başarır ve hayat ondan sonra bambaşka olur. Kitapta kediler ve insan arasındaki ilişkiler, ikisinin benzer duygularının olup olmadığı, bir insanın kediye bağlı olmasının; bir kedi için ne ifade etiği gibi konular detaylıca işleniyor.

Edgar Allen Po – Kara Kedi

Edgar Allen Po’nun “Kara Kedi” adlı kitabıyla diğer kitaplarında olduğu gibi okuyucunun gönlünü fethediyor.

Konusu: Kitap hikayelerden oluşuyor. İlk hikaye bir kara kediye ait. Gerilim dolu kedi hikayelerinin yer aldığı kitap sonuna kadar merakla okunuyor.

Gündüz Vassaf – İstanbul’da Kedi  

Gündüz Vassaf’ın kaleme aldığı “İstanbul’da Kedi” adlı kitap kedilerin evrensel tarihine ışık tutuyor.

Konusu: Kitap tarih boyunca kedilerin neler yaşadıklarını konu alıyor. İstanbul’da bütün dinlerin, bütün dillerin kedileri toplanıyor. Pek çok sanatçının kedilerle ilgili yaptığı çizimler de kitabın ilginç hale gelmesini sağlıyor.

Enis Batur – Kediler Krallara Bakabilir

Enis Batur’un Özel Ansiklopedisi’nin ilk kitabı olan “Kediler Krallara Bakabilir” denemelerin bir araya toplanmasından oluşuyor.

Konusu: Deneme türündeki bu kitapta;

  • Eldiven
  • Gaudi
  • Asansör
  • Balkon
  • Kediseven Sokağı
  • Brigitte Bardot
  • Kütüphane
  • Tütün
  • Okul
  • Aşk başlıklı yazıları kapsıyor.

Bilge Karasu – Ne Kitapsız Ne Kedisiz

Bilge Karasu tarafından yazılan “Ne Kitapsız Ne Kedisiz” adındaki kitapta yazarın sekiz denemesi bir arada toplanıyor.

Konusu: Yazar bu kitabında okumak, yazmak, dostluk, hayvanlar gibi pek çok konuya değiniyor. Denemelerde pek çok alıntıya da yer veriliyor.

Ernst Thedor Amadeus Hoffman – Murr Kedinin Hayat Görüşleri

Ernst Thedor Amadeus Hoffman tarafından yazılan bu kitap fantastik bir roman olma özelliğine sahip.

Konusu: Murr düşünen, okuyan ve yazan bir kedidir. Kitapta saray hayatından burjuva hayatına geçerken karşılaşılan sorunlar, farklılaşan hayat şekilleri, kedi Murr’un tüm bu konular hakkındaki fikirlerinin yanı sıra orkestra şefi Johannes Kreisler’in notları kitabın konusunu oluşturuyor.

Julia Bachstein – Kedi Hikayeleri

Julia Bachstein’in “Kedi Hikayeleri” aynı kitabın adında belirtildiği gibi kedilerin hikayelerinden oluşuyor.

Konusu: Yazar bu kitabında dünyaca ünlü yazarları ve bu yazarlara ilham veren kedilerin çeşitli hikayelerini konu ediyor. Minnacık patileri, yumuşak tüyleri ile sevimli kedilerin mizah dolu hikayelerini okuyucuyla buluşturuyor. 

Federica Sgarbi – Kedilerin Felsefesi Filozofların Kedileri

Federica Sgarbi “Kedilerin Felsefesi Filozofların Kedileri” isimli bu kitabında kendi hikayesini anlatıyor.

Konusu: Federica Sgarbi evinde iki kedisiyle birlikte yaşamını sürdürmektedir. Bir gün şehrin hayvan barınağını ziyaret eder ve kedilere yuva bulmaya çalışır. Bu araştırma sırasında felsefeden de destek alır. Ünlü filozoflar Bertrand Russel ve Immanuel Kant’tan yardım alır.

Şükran Yiğit – Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları

Şükran Yiğit’in yazdığı “Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları” adeta kedi severler için yazılmış bir kitap.

Konusu: Kitap’ta Antalya’nın Kaş ilçesi de anlatılıyor. Ancak sadece Kaş değil, kıskançlık, aşk, ter edilişler ve aile bağları da var. Üstelik bu anlatım bir kedinin gözünden okuyucuya sunuluyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz