Kedilerin Patileri Neden Beyaz Olur?

Kedilerin Patileri Neden Beyaz Olur?

Evcil kediler ve vahşi kediler karşılaştırıldığında ev kedilerinin patilerinin genellikle beyaz olduğu fark edilir. Evcil kedilerin patileri neden beyaz olur? Bu ilginç sorunun cevabını merak edenler yazının devamından cevap bulabilirler.

10 Bin Yıl Kadar Önceydi…

Kedilerin pati renkleri ile ilgili hikayenin geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanır. Bu dönem insanlar ve kedilerin beraberce yaşama ilk adım attıkları dönemdir.

Missouri Üniversitesi Veteriner Fakültesi Feline Genetik Laboratuvarı Başkanı Profesör Leslie Lyson’un bu konudaki açıklamaları ilgi uyandırıyor. Leslie Lyson kedilerin 10 bin yıl kadar önce insanlarla birlikte yaşamaya başlayarak evcilleşmeye başladıklarını söylüyor. Lyson’a göre kedilerin “çorap” diye tabir edilen beyaz patilerinin ve patilerinin altındaki kürk desenlerinin oluşumu da bu döneme denk geliyor.

İnsan – Kedi Beraberliği Çıkar İlişkisiyle Başladı

Prof. Leslie Lyson insanların tarımla uğraşmaya başlayarak yerleşik yaşam sürmeye başladıkları dönemde doğal olarak ürettiklerini biriktirdikleri tahıl depolarının ve atıklarının meydana getirdiği çöplüklerin de ortaya çıkmaya başladığını belirtiyor. Profesöre göre aslında bu insanlar ve kediler açısından bakıldığında bir çıkar ilişkisiydi. Şöyle ki, kediler çöplüklerden yiyecek bulurken kemirgen hayvanlara da rastlayacak ve avlayacaklar; insanlar da bu sayede tahıllarını kemirgenlerden korumuş olacaklardı.

Ev Kedilerinin Ataları Avrasya ve Afrika’da

Bugünkü ev kedilerinin, evcilleştirilmemiş ve vahşi olan ataları Felis Silvestris bugün hala Avrasya’da bazı bölgelerde ve Afrika kıtasında yaşıyor. Bu kedilerin bir bölümünün de Sicilya Adası’nda hala aktif olan Etna Yanardağı’nda yaşadığı da söylenir.

Vahşi kediler de yavruyken, evcil olan akrabaları gibi çok sevimlidir. Ancak büyüdükçe göreceli bir sevimliliğe bürünür ve vahşi yanlarını ortaya çıkartıp, gizli birer yırtıcı olurlar. Bu yüzden kendilerini kamufle edecek bir kürkle doğan kediler yaşama tutunma ve üreme eğiliminde olurlar.

“Bu Genetik Mutasyona Nadir de Olsa Rastlanır”

Fakat Felis Silvestris adlı ırk kediler, diğer vahşi kediler gibi doğal bir kürkle doğmazlar. Leslie Lyson bunu bir “genetik mutasyon” olarak niteliyor ve nadir de olsa böyle mutasyonlarla karşılaşabildiklerini söylüyor.

Eski dönemlerde kedilerle beraber yaşamayı tercih edenlerin neden kürklü olanları tercih ettikleri ile ilgili elde bir kanıt bulunmuyor.

Fakat Profesör Lyson’a göre bugün evlerimizde yaşayan ve sokaklardaki evcil kedilerin kürklerinin çeşit çeşit olması muhtemelen tarımla uğraşan eski çağ insanları hangi kedilerle yaşayacaklarına kürklerindeki desenlere göre karar veriyordu.

Lyson, beyaz patili kedilerin yaşadıkları çöl ortamında ya da ormanlarda sürüden ayrılarak avlanmaya giden ve başarıyla geri dönen kediler olduğunu da belirtiyor.

Bu Durum Sadece Kedilere Özgü Değil

Ve insanlar günün birinde kedilerin yaşamına dahil olmasına karar verdi. İşte beyaz patili kedilerin insanoğlunun dikkatini çekmesi de bu dönem oldu. Lyson o dönemde de şimdilerde olduğu gibi beyaz patilerinden dolayı daha sevimli bulduğundan bu kedileri tercih edenlerin çok olduğunu, fakat hayatta kalabilme yeteneğini test ettikten sonra beraber yaşamaya karar verdiklerini düşünüyor.

Kedilerle ilgili öngörülerine devam eden Leslie Lyson, eski çağlarda da aslında insanların sakin ve uysal gördükleri kedileri yaşamlarına dahil etmeyi seçtikleri fikrini savunuyor. Kedilerin davranış özelliklerinin kürküyle pek ilgisinin olduğu düşünülmese de; bilim insanları bazı konuların cevabını henüz çözebilmiş değil. Kedilerin en uysallarının bile doğurduğunda yavrularda beyaz ve belirgin lekeler olabiliyor. Ancak işin ilginç yanı bunun sadece kedilere özgü olmadığının, fare, at, domuz, inek gibi hayvanlarda da aynı şeyin olduğunun anlaşılması…

“Kedi Tüylerindeki Desenler Embriyo iken Belli Oluyor”

Missouri Üniversitesi Veteriner Fakültesi Feline Genetik Laboratuvarı Başkanı Profesör Leslie Lyson bir kedi embriyosunun gelişimi sırasında tüy renklerinin ve şekillerinin anlaşılabileceğini söylüyor.  Kedi kürkünün rengini verecek olan hücrelerin henüz embriyo iken arka tarafta nötral kret hücreleri olarak görülüyor, daha sonra bu hücreler yavaşça aşağıya doğru inmeye başlıyor ve kedinin vücudu boyunca hareket ediyor. Bu renk ve desen dalgaları kedi vücudunun ön bölümüne doğru ilerlerse turuncu veya siyah gibi tek renkli bir yavru doğuyor. Hücrelerin ilerleme süreci bu şekilde gelişmezse doğan kedinin yüzü, ayağı, karnı ve göğsü beyaz oluyor.

Bu yazıyı okuyanların edindiği en önemli bilgi bundan böyle patisi beyaz bir kedi gördüklerinde bu özelliğin genetik mutasyon, ırklarının evcilleştirilmiş olması ve biyolojik gelişimleri, sonucunda olduğunu öğrenmeleri olacak.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz