Havza

Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın taşıdığı verimli topraklar, tarih boyunca burayı insanlar tarafından yaşanılası bir yer haline getirmiştir. Vezirköprü ilçesinin tarihi milattan önceki yıllara dayanmaktadır. Kent Hititler tarafından kurulmuştur. Havza adı, Hitit valilerinden olan Kavuzhan’ın, adının zamanla halk ağzında değişmesinden gelmektedir. Bildiğiniz gibi Havza farklı bir önem taşıyan, tarihimiz açısından bilgi olarak da kıymetli bir ilçedir. Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün ziyaret ettiği ilçede, ülkemiz için önemli kararlar verilmiştir. Atatürk Havza’ya geldiğinde şimdi müze olarak ziyaretçilere sunulan otelde konaklamıştır. Atatürk Evi adı verilen müze Havza Belediyesi’nin değerli katkılarıyla muntazam bir şekilde korunmaktadır.İlçenin Samsun merkeze uzaklığı 81 km’dir. Tarihsel konumun dışında, diğer bir dikkat çeken yanı kaplıcalarıdır. Havza Kaplıcaları, her daim gidilen, şifalı sularıyla her derde deva olacak, konforlu bir zaman geçirebileceğimiz hizmet vermektedir. Turistlerin, meraklısının sorularına cevap olabilecek bu kentin çok yoğun bir nüfusu bulunmamaktadır. Havza köyleri de doğal görüntüsü, bereketiyle insanlara yaşam alanı sağlayan şirin yerlerdir.

Havza İlçesi Gezilecek Yerler

  • Atatürk Evi: Atatürk’ün şahsi eşyalarının ve o yıllarda kullanılan yöresel malzemelerin, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan silahların sergilendiği müzedir.
  • Lerdüğe Tümülüsleri: İlçenin Lerdüğe köyünde bulunan Tümülüsler beş adettir. Milattan önce ve milatta sonraki dönemlere ait oldukları saptanmıştır. O bölgede yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda tarihi esere de rastlanmıştır.
  • Büyük Hamam: Zamanla oluşan farklı nedenler sebebiyle, bu tarihi yapı tahribata uğramış olup, zamanın hükümdarı sayesinde yeniden inşa ettirilmiştir. Görüntüsüyle diğer yapılar kadar dikkat çekmese de tarihi açıdan önemi vardır.
  • Maarif Hamamı: Günümüzde aktivitesini sürdürmekte olup, sık ziyaret edilen, içerisinde özel banyo ve otel işletmelerinin de bulunduğu, gönül rahatlığıyla gideceğiniz bir hamamdır.
  • İmarethane: Bu imarethane II. Murat zamanında yapılmıştır. Bu yapının yakınında da kaplıca yer almaktadır.
  • Kurt Köprüsü: Köprünün ne zaman yapıldığı bilinememektedir. Romalıların tamir ettiği diye düşünülen bu yapı görmeniz gereken, tarihi dokunuşuyla görselliğini yansıtan bir köprüdür.