Sağlık Açısından Yapılmaması Gereken 14 Temizlik Hatası!

Sağlık Açısından Yapılmaması Gereken 14 Temizlik Hatası!

Sağlıklı yaşamın önemli gerekliliklerinden olan temizlik konusu özellikle son dönemlerde daha sık konuşulmaya başlandı. Yanlış olduğunu belki de bilmediğimiz, bilsek de farkında olmadan yaptığımız temizlik hataları sağlığımızı tehdit etmeden bunlardan vazgeçmekte fayda var. İşte o 14 hata…

Pamuklu Yastık Kılıfları Kullanmak

Pamuklu yastık kılıfları en çok kullanılan yastık kılıfı çeşitlerinden biri. Fakat pamuklu yastık kılıfı cildimize zarar verebiliyor, hatta iş kırışıklık oluşumuna kadar gidebiliyor. Uyuyarak geçirdiğimiz süre ve cildin kılıfa teması düşünülürse saten veya ipek kumaşların daha uygun olduğu söyleniyor.

Burunun Ellenmesi

Burun karıştırmak görgü kuralları ve temizlik kuralları olarak kabul edilmeyen davranışlar arasında. Temizlik kurallarına uygun olmamasının nedeni parmaklarımızın çok sayıda mikrop barındırıyor olması elbette. Bu mikroplar burun mukozasına temas ettiğinde iltihaba yol açıyor.

Diş Fırçasını Sık Değiştirmemek

Uzmanlar diş fırçalarının ayda 3 defa değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Hasta olduğumuzda ise en son ne zaman değiştirdiğimize bakmadan hemen çöpe atmak gerekiyor. Nemli kalan diş fırçaları mikropların yaşaması için gereken ortam anlamına geliyor. Ayrıca banyolarda diş fırçalarının klozetlerden en az 4 metre uzakta bir yer olması gerekiyor.

Terimize Dokunmak

Terlemek vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılması demektir. Terlediğimizde elimizle ya da bir eşyamızla silersek o mikropları yeniden almış oluruz. Düşününce ne kadar yanlış bir alışkanlık olduğu anlaşılan bu hareket yerine kağıt havlu kullanmak en doğrusudur.

Toplu Taşıma Araçlarından Sonra El Yıkamamak

Günde milyonlarca kişinin kullandığı ve her yeri ellediği toplu taşıma araçları her ne kadar her akşam dezenfekte edilse de gün içinde hijyenden uzaktır. Virüs, bakteri ve mikropların bu araçlarda kol gezdiğini söylemek yanlış olmaz.  İster istemez toplu taşımaya bindiğimizde bizde bir yerlere dokunuyoruz. İndiğimizde hemen ellerimizi yıkamalı ya da çantamızda bulunması gereken el dezenfektanından sürmeliyiz.

Öksürürken Hapşırırken Ağzı Kapatmamak

Çocukluğumuzda ilk öğretilen görgü kurallarından olan öksürürken ve hapşırırken ağzımızı kapatmak aslında karşımızdakinin sağlığına duyduğumuz saygıdandır. Virüsler hava yoluyla da bulaşır. Ancak ağzımızı elimizle kapatmak da doğru değil. Tek kullanımlık mendille kapatmak ve mendili çöpe atmamız gerekiyor.

Sık Kullanılan Eşyaları Temizlememek

Günde defalarca kez dokunduğumuz cep telefonu, anahtarlık, kumanda gibi eşyaları sadece biz kullanıyor olsak dahi sıklıkla temizlememiz gerekir. Kaldı ki kumanda gibi gereçlere ailedeki herkes dokunuyor. Üzerlerinde mikropların barındığı bu eşyaları her yere bıraktığımızı da hesaba katarsak temizliklerinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Kişisel Eşyaları Başkalarıyla Paylaşmak

“Kişisel” kelimesinin hakkını vermek ve tırnak makası, havlu gibi eşyalarımızı kim olursa olsun paylaşmamalıyız. Bu paylaşım bakteri, mikrop geçişine ve hastalıklara neden olur.

Yüzü Sabunla Temizlemek

Yapılan temizlik hatalarından biri de yüzü sabunla yıkamaktır. Bazıları yüzünü sabunla temizlerse cildini bakteri gibi zararlılardan arındıracağını düşünür. Aslında sabun ciltteki gözenekleri tıkadığı gibi cildin erken kırışmasına neden olur. Cilt uzmanları sabunun ciltteki koruyucu tabakayı yok ettiğini ve pH dengesini bozduğunu belirtiyorlar.

Evcil Hayvanlarla Uyumak

Yaşadığımız ortamda uyurken de temizlik kurallarının işlemesi gerekiyor. En temiz ve en bakımlı evcil hayvanın bile tüylerinin arasında çok sayıda bakteri vardır. Pek çok hastalığa neden olabilen bu bakterilerin bize bulaşmaması için evcil hayvanlarımızla uyumamamız gerekir. Yapılan araştırmalar 1977 – 1998 yılları arasında evcil hayvanlardan insanlara bubonik veba hastalığının bulaşması sebebiyle 23 vaka olduğunu ortaya çıkartmıştır.

Sifona Parmaklarla Dokunmak

Evlerimizde en çok mikrobun barındığı yerler bilindiği üzere tuvaletlerdir. Sürekli nemli olan bu yerler mikropların en sevdiği yaşam ortamını oluşturur. Tuvaletlerde mikroplar her yerdedir. En temizi bile olsa milyonlarca bakteri ve mikrop bulunuyor. Bu nedenle sifona parmak ucuyla değil, peçeteyle basmak daha doğru olacaktır.

Yastık Kılıflarını Uzun Süre Kullanmak

Yastıkların içi akarlar için tama aradıkları yaşam alanıdır. Yastığa yüzümüzü koyduğumuzda akarlar yüzümüze de geçerler. Burun tıkanıklığına, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve alerjiye neden olurlar. Cilt hastalıklarına kadar gidebilen bu tehlikeden uzak durmak için yastık kılıflarının haftada en az bir defa değiştirilmesi ve sıcak suyla yıkanması gerekir.

Tuvalete Girmeden Önce Elleri Yıkamamak

Zararlı organizmalar sadece tuvaletlerde değil, evimizin her yerinde olabilirler. Ellerimizi birkaç saattir yıkamadıysak tuvalete girmeden önce yıkamak gerek. Tuvaletten çıkarken yıkamak zorunda olduğumuzu zaten söylemeye bile gerek yok.

Çok Sık Duşa Girmek

Biraz tuhaf gelecek olsa da çok sık duş almak temizlik açısından doğru değil. Uzmanlar tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre fazla duş almak cildin kurumasına ve çatlamasına yol açıyor. Kuruluk ve çatlaklar ciltte mikroplara davetiye çıkartıyor. Normal olanın günde 1 defa duş almak olduğu belirtiliyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz