Uçuşunuz İptal Edilirse/Gecikirse Yasal Haklarınız Biliyor musunuz?

Uçuşunuz İptal Edilirse/Gecikirse Yasal Haklarınız Biliyor musunuz?

Son dönemlerde yaşanan bazı sorunlardan dolayı 2020 yılının şanssızlıklarla dolu olduğunu söylersek yanlış olmaz. Bunların başında koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinin risk altında olması geliyor. Durum böyle olunca yurtdışı eğitim, iş seyahatleri, tatil gibi nedenlerle planlanan yurtdışı uçuşları iptal oldu. Yolcuların çoğunun uçuş iptali ve uçuşun gecikmesi halinde sahip oldukları yolcu haklarından haberleri yok.

Yurtdışı uçuşu iptal edilen birçok kişi para iadesi almak için havayolu şirketlerine başvuru yapıyor. Ancak sahip olunan bilgiler yine de yeterli değil. Planlı bir yolculukta uçuş iptalinde veya gereğinden uzun süre rötar odluğunda yolcuların daha fazla hakkı bulunuyor.

Yolcu Haklarından Yararlanmak için Eksiksiz Bilgi Şart!

Uçuş iptali ve benzeri sorunlarda yolcu haklarını talep edebilmek ve bu hakları doğrulayabilmek için yolcuların bilgilerini havayolu şirketine eksiksiz ve doğru olarak vermiş olması gerekiyor. Aksi halde havayolu şirketinden herhangi bir tazminat ya da bilet iadesi alınamıyor. Havayolu şirketlerinde üyeliği olanların sisteme girerek bu bilgileri kontrol etmesinde yarar var.

Havayolu Şirketleri Rötarı Bildirmek Zorunda!

Uçak rötar yaptığı durumda uçuşun gecikeceği havayolu şirketi tarafından yolcuya bildirilmek zorunda. Hali hazırda bu bildirim anonsla yapılıyor. Şirketin bildirim haricinde yolcuya alternatif ulaşım yolları sunması gerekiyor.

Uçuş Rötar Yaparsa Neler Talep Edilebilir?

Uçuşların rötar yapması halinde havayolu şirketlerinin yolculara sağlaması zorunlu olan bazı haklar bulunuyor. Bu haklar rötarın ne kadar süreli olduğuna bağlı olarak değişiyor.

  • 2 Saat Rötar Olursa

2 saat ve daha kısa süreli rötarlarda yolcu sadece bilet iadesi talep edebiliyor. Yeni uçuş saati hakkında şirket tarafından yolcuya bilgilendirme yapılıyor.

  • 2 Saatten Daha Fazla Rötar Olursa

Rötarın 2 saatten daha fazla olması halinde yolcu hakları gereğince, yolcular havayolu şirketiyle iletişime geçerek bazı isteklerde bulunabiliyor. Bunlar; rötar boyunca yiyecek içecek ikramı, ücretsiz telefon hizmeti, e – mail hakkı olarak sıralanıyor. Rötarın ertesi güne kalması durumunda havayolu şirketi yolcuya konaklamanın yan sıra otel ve havalimanı arasında ulaşım da sağlamak zorunda. Şirket bu hakların hepsini yerine getirmek durumundadır. Yolcu rötar süresince bu hakların tamamını talep edebilir.

Uçuş Kesintiye Uğrarsa – Varış Noktası Değişirse

Tek bilet üzerinden birden fazla varış noktasını kapsayan uçuşlar olarak bilinen aktarmalı uçuşlarda bir aksaklık yaşanması ya da varış noktasının değişmesi halinde yolcunun bu hakkının bir sonraki uçuşta telafi edilmesi gerekiyor. Bu durumda yolcu, havayolu şirketinin sunduğu hizmetlerden yararlanabiliyor.

Uçuş İptal Edilirse

Bir uçuşun iptal edilmesi durumunda havayolu şirketinin bu iptali7 – 14 gün içinde yolcuya bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim yapılmadığı takdirde yolcunun bilet iadesi gerçekleştirilir. Ancak havayolları uçak bileti iadesi yapmak yerine alternatif güzergahlarla ulaşım sağlama yoluna gidiyorlar.

Varış 4 Saatten Fazla Gecikirse

Yeni güzergah yolcunun iptal olan biletinde yazan varış saatini 4 saatten çok aşarsa şirketin bilet iadesi yapmak zorunludur. Ancak bazı havayolu şirketleri uçuş iptali hakkında yolcuyu bilgilendirmeme ve alternatif uçuşlar sunarak bilet iadesi hakkından bahsetmeme gibi yolları tercih ediyorlar. Bu durumla karşılaşan yolcuların bir kısmı konu hakkında bilgileri olmadığından uçak biletlerini iptal ediyorlar.

Uçak Bileti İadesi Nasıl Alınır?

Yolcu hakları kapsamında uçuş iptalinden dolayı yolcu planlanan seyahatini tamamen iptal etmek zorunda kalırsa bilet iadesi talebi hakkı vardır. Bu yolla tazminat da alabilir. Fakat bu süreç için bir avukata başvurması gerekir. Aksi halde tazminat başvurusunu kendi yapan yolcular genellikle başarısız oluyorlar.

Uçuş iptali hava şartları, uçuş emniyetindeki eksiklikler ve doğal afet gibi hallerden dolayı olmuşsa havayolu şirketleri tazminat vermek istemiyorlar. Hukuki süreci tek başına yürüten yolcuların başarısız olma ihtimali yüksek oluyor.

AirHelp gibi bazı şirketler yolcuların çeşitli durumlardaki haklarını savunarak tüm belgelerini düzenliyor ve işlemlerini hallediyor. Gereken tüm başvuruları da yapan bu tür şirketler yolcunun işinin kolaylaşmasını sağlıyor.

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz