Deltalar, balıkların yumurtalarını bıraktığı, yavru balıkların beslendiği, korunduğu alanlardır. Araştırmalar göstermiştir ki yediğimiz balıkların çoğunun yaşamlarının bir dönemini ya da tamamını sulak alanların bol olduğu deltada geçirmişlerdir. Dolayısıyla deltalar, balıkçılığın devam edebilmesi için çok mühim bir konuma sahiptir.
Samsun İlinin Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçeleri sınırlarında yer alan Kızılırmak Deltası Karadeniz’in kıyısındaki tek sulak bölgedir ve doğal güzelliğini yitirmemiştir. Her türlü ekolojik etmeni bünyesinde barındırdığı, besin yönünden de zenginlik göstermesi, bulunduğu iklim koşulları alanın biyoçeşitlilik kazanmasına ortam yaratmıştır.
Kızılırmak Deltası’nın doğusunda ve batısında bulunmak üzere toplam yedi adet göl vardır. Deltanın batısındaki, etrafında bataklık ve sazlık alanları olan Karaboğaz Gölü, çok büyük bir alana sahiptir. Doğusunda bulunan göller Balık gölü, Uzun göl, Çernek gölü, Liman gölü, Gıcı gölü ve Tatlı göldür. Balık Gölü’nün denizle bağlantısı olduğu için denizden su girdiği zamanlarda sudaki tuzluluk seviyesi artış göstermektedir. Diğer göllerin suyu tuz oranı az olduğu için daha tatlıdır.
Göllerin derinliği sığ denecek kadar azdır. Su seviyesinin fazlalaştığı zamanlarda bile derin yeri 3 metreden yükseğe çıkmaz. İlkbahar zamanında suların yükselmesiyle bu göller birleşip tek bir göl gibi gözükmekte ortaya muhteşem bir görüntü çıkmaktadır. Kızılırmak Deltası’nda bulunan bu göllerde sazan, sudak, kefal alabalık ve has balık gibi türlerin yaşaması zengin bir çeşitliliği sunmaktadır.