Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan Göğceli Camii gibi ahşaptan inşa edilen tarihi yapı, bu özelliğiyle Göğceli’den sonra ikinci sıradadır.
Bekdemir Köyü Samsun’un Kavak ilçesinin 15 kilometre gerisindedir. 16. Yüzyılda yapılan ahşap camii günümüze gelene kadar özenle korunmuştur. Sadece ahşaptan yapılmış olan caminin içinde yer alan kök boyasıyla yapılmış olan süslemeler dikkat çekmektedir. Ahşap malzeme ve meşe ağacından yapılan kalaslarla desteklenerek inşa edilen tarihi camii ahşap yığma tekniğinin kullanıldığı, kırma çatıyla örülü bir yapıdır. Tamamen bitki motifleri ile kaplı, oyma tekniği ile yapılmış kapısıyla estetik bir görüntü çizen caminin avlusunda, taştan yapılmış bir çeşme bulunmaktadır. Ay ve çiçek motifleri ile bezeli çeşme maalesef harap bir haldedir.
Daha sonraları bu ahşap caminin yanına başka bir cami daha yapılmış fakat daha serin olması sebebiyle kuran kursunun mekanı için eski ahşap camii tercih edilmektedir. Camiyi farklı kılan diğer bir özelliği ise caminin içinde bulunan arı kovanı ve ilginç hikayesidir. Cami imamının anlattığı bu enteresan hikaye; zamanında mihrabında arıların yaptığı balların satılıp, camiye halı, gaz lambası gibi gereçlerin alındığı hatta alınan parayla da cami imamının maaşını ödendiği şeklindedir. Ayrıca arta kalan paralarla da köy halkına ziyafet verildiği söylenmektedir. Yapımında hiçbir şekilde çivi bile kullanılmayan camii, doğallığı, zerafeti ve bu hikayesiyle ilgi çekici olup mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olmayı çoktan hak ediyor.
Açık Adres
Bekdemir Köyü, Bekdemir Ahşap Camii, Kavak/Samsun, Türkiye