Yağmur Ormanlarında Yaşayan Mentawai Kabilesi!

Yağmur Ormanlarında Yaşayan Mentawai Kabilesi!

Mentawai olarak bilinen kabilenin nerede yaşadığı ve neler yaptıkları bazıları tarafından merak edilir. Endonezya’da yaşayan Mentawai halkı oldukça değişik bir yaşam sürer. Yazının devamından bu ilkel kabile ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Endonezya’nın Siberut Adası’nda yaşayan Mentawai kabilesi beslenme ihtiyacını avlanarak karşılar. Bu halkın en ilgi çekici özelliği ise dişlerini sivriltmesidir. İşte Mentawai kabilesi ile ilgili merak ettiğiniz her şey…

Mentawai Kabilesi Nasıl Yaşar?

Mentawailer’in inancına göre doğada bulunan her şeyin bir ruhu var. Kabile halkı bu nedenle dişlerini sivriltiyor ve vücutlarının her tarafını dövmelerle kaplıyor. Kabile günümüzde hala çağlar öncesine ait bir yaşam sürüyor. Yağmur ormanlarının derinliklerinde yaşama devam eden Mentawailer zaman içinde dünyada yaşanan değişikliklere ve karşılarına çıkan bütün engellere rağmen yaşamlarına ilkel bir şekilde devam ediyorlar.

Mentawai Kabilesi Nerede Yaşıyor?

Bu kabile adını üzerinde yaşadıkları adadan alıyor. Endonezya’nın Sumatra Adası açıklarında bulunan Mentawai Adaları, Hint Okyanusu’nda yer alıyor. Mentawai Adaları; Pagai Seletan Adası, Pagai Utara Adası, Sipura Adası ve Siberut Adası’ndan oluşuyor. Bu adaların her birinin yağmur ormanlarından dolayı adeta yemyeşil tropikal birer cennet olduğu biliniyor.

Siberut Adası’nda Yaşam Nasıldır?

Adaların en büyüğü Siberut Adası… Mentawai kabilesi de bu adada yaşıyor. Yüzölçümü 4 bin kilometrekare olan Siberut Adası yağmur ormanlarının yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı. Bu adada ayrıca çok çeşitli hayvanlar da Mentawai kabilesi ile birlikte yaşam sürüyor. Hayvan çeşitliliği ve bitkiler açısından oldukça zengin olan Siberut Adası’nın büyük bir bölümü ulusal park olarak ayrılmış ve koruma altına alınmış. Adada Mentawai halkı yoğun bir şekilde bulunuyor.

Mentawai halkı Siberut Adası’nda daha yoğun olmak üzere adaların geneline yayılmış durumdalar. Ormanların içinde konumlanan halkın kıyı bölgelerde de yaşam sürdüğüne rastlanır.

Mentawai Kabilesinin İnanışları

Mentawai halkı yarı göçebe olarak yaşar ve avlanarak yaşamlarını sürdürürler. Geleneklerine ve dillerine dünyadaki bunca değişime karşın sahip çıkan Mentawailer için doğa çok önemlidir.

Kabilenin inanışına göre canlı ve cansız olması fark etmeksizin doğada yer alan her şeyin bir ruhu vardır. Bu ruhani özelliklerinden dolayı yüzyıllardır bazı geleneklerine sahip çıkarlar. Bu geleneklerin başlıcaları dişlerini sivriltmeleri, vücutlarının tamamını dövmelerle kaplamalarıdır. Bu geleneklerin anlamı bir yandan Mentawai halkının ruhani özelliğine bağlanırken; diğer yandan güzelliğe verdikleri önem olarak da algılanabilir.

Hıristiyanlığı Neden Seçtiler?

1954 yılından Endonezya hükümeti tarafından Mentawai kabilesinden artık geleneksel inançlarından vazgeçmelerini söylemiş. Hükümet aynı yıl kabileden Müslümanlık ya da Hıristiyanlık dinlerinden birini seçmesini de istemiş.

Mentawailerin bu yöndeki kararı Hıristiyanlıktan yana olmuş. Bunun nedeni domuz yetiştiriciliği de yapmaları ve domuzun gündelik yaşamlarında önemli yer tutması olarak açıklanıyor. Ancak kabile hükümetin geleneklerinden vazgeçmeleri isteğine pek uymamış. Halen kendilerine özgü yaşam biçimleri ve inanışlarıyla Siberut Adası’nda dış dünya ile iletişimleri neredeyse sıfır olacak şekilde varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Mentawai Gençleri Göç Etmeye Başladı

Ancak kabilenin yaşlılarının daha gelenekçi olduğu söylenebilir. Çünkü Mentawai gençlerinden bazıları özellikle son yıllarda yağmur ormanlarından merkezi bölgelere göç etmeyi tercih ediyorlar. Bu göç Mentawailer’in sosyal ve kültürel yapısında bazı değişikliklerin olmasına neden oluyor.

Mentawailer Nasıl Besleniyor?

Kabilenin yağmur ormanlarının enderin bölgelerinde klanlar şeklinde dağınık bir halde yaşadığı biliniyor. Köylerini nehirlerin kenarlarına kuruyorlar. Direkler üzerine kurdukları evlerde yaşıyorlar.

Beslenme ihtiyaçlarını karşıladıkları palmiye ağaçlarının yapraklarıyla ayrıca bu evlerin çatılarını da kapatıyorlar. Ormanın içinde zehirli oklarla avlanan Mentawai halkı nehirden balık da tutuyor. Üstelik avcılık ve balıkçılık konularında bir hayli iyiler. 

Mentawai halkı adayı ziyaret edenlerle aynı dili konuşmasalar da; ziyaretçiler iletişimde oldukça başarılı olduklarını söylüyor. Kabile içinde etkin bir iş bölümü var. Mesela Mentawai erkekleri ormanda avlanırken; kadınları da nehirde balık tutuyorlar. Mentawai halkı ormanın içinde buldukları ve yedikleri bazı bitkileri yetiştirme konusunda da başarılılar. Hindistan cevizi sofralarından eksik olmuyor. Çay ve tütünü de yaygın olarak tüketiyorlar. Halkın tüm ihtiyaçlarını binlerce yıldan bu yana takas yöntemiyle karşılıyor olması da Mentawailerle ilgili ilginç bir bilgi olarak göze çarpıyor. Bölgenin tropikal iklim kuşağında olmasından dolayı Siberut Adası neredeyse sürekli nemli ve çok sıcak; bu yüzden de yerler hep çamurlu… Mentawai kabilesinin bir yerden bir yere gitmesinin çamurdan dolayı da çok zor olduğu söylenenler arasında…

Bir yorum yazmaya başla
Yorum
İsim
Mail adresiniz